Zdrowa i lekka kuchnia

kuchnia hiszpańska
  • Sharebar

Podczas wypadów na wakacje staramy się poznawać nie tylko kulturę i zabytki zwiedzanych miast, ale także kuchnię. Próbujemy nowych smaków, poświadczamy rzeczy które w naszym kraju się niemal niespotykane. Wiele z przepisów przenosimy do swojego życia codziennego. Jemy to co najbardziej lubimy i co pozwala nam czas i co nam się bardzo dobrze kojarzy. A przecież wakacyjny pobyt za granicą kojarzy się zawsze niezwykle przyjemnie. A co jest tego największa zasługą, przede wszystkim słońce, błogość, wolność od problemów od pracy, jesteśmy z dala od tego co na co dzień uprzykrza Nam życie. A co w szczególności podbija nasze kubki smakowe w Hiszpanii?

Tak naprawdę jest to trudne do określanie. Mimo że kuchnia hiszpańska jest jedna z najpopularniejszych na świecie to jej scharakteryzowanie nie jest takie proste. Opiera się głównie na specjalnościach regionalnych, przyrządzanych z produktów charakterystycznych dla kuchni śródziemnomorskiej – z południowego wybrzeża kuchnia: dużo warzyw, oliwki, czosnek, ryby i owoce morza, potrawy ludów pasterskich, jak i kuchnia wywodząca się z tradycji morskich Kastylia przewaga potraw mięsnych, Nawarra to z kolei kuchnia wyjątkowo aromatyczna i obficie przyprawiana ziołami. Tradycyjne dania hiszpańskie, a przy tym także bardzo popularne na świecie to : paella – potrawa jednogarnkowa na bazie ryżu i szafranu, gazpacho – chłodnik z pomidorów i papryki – jednogarnkowa potrawa z Asturii, głównymi składnikami są fasola i duża ilość wędlin: chorizo, “morcilla”, boczek, tortilla francesa czyli omlet jajeczny oraz tapas czyli wszelkiego rodzaju przekąski. Wielka popularnością cieszą się oczywiście wina hiszpańskie . Najpopularniejsze to Rioja, Malaga, Cava oraz Sangria. Nie należy zapominać o najpopularniejszych produktach jakie wykorzystywane są w kuchni hiszpańskiej. Zaczynając oczywiście od oliwy z oliwek, podstawa niezbędna do większości dań, ocet balsamiczny, owoce, warzywa, ryby, frutti di Mare, szynka serrano i ser owczy. Warto zaznaczyć że kuchnia hiszpańska jest znacznie zdrowsza od polskiej, potrawy są proste, pełne smaku a przede wszystkim niezwykle aromatyczne. Wykorzystywanie wielu ziół oraz przypraw, szczególnie oregano, tymianku i szafranu dodaje smaku, a popijanie wszystkiego winem jest niemal niezbędnym elementem każdego posiłku. Słynna Sangria z lodem i kawałkami owoców znana także w Polsce, świetnie orzeźwia i gasi pragnienie u upalne dni. Warto więc podróżować i poznawać nowe smaki, kto wie co jeszcze pysznego może nas spotkać.

VN:F [1.9.17_1161]
Ocena: 0.0/5 (0 oddanych głosów)

Podobne wpisy:

  1. Kuchnia otwarta czy zamknięta
  2. Kuchnia dobrze wyposażona
  3. Moda na zdrową żywność
  4. Wyborna i zdrowa pizza
  5. Kuchnia dla każdego
Komentarze i pingowanie jest obecnie wyłączone.

Komentarze są wyłączone.