Szpinak na naszych stołach

  • Sharebar

Z czym kojarzy nam się szpinak? Czy nie z bezsmakową papka w odcieniu wyblakłej zieleni? Czy nie z daniem, które w dzieciństwie było w nas wmuszane, bo przecież jest takie zdrowe? Z pewnością wielu z nas ma właśnie takie wspomnienia związane ze szpinakiem. Z tego powodu nawet nie myślimy o ponownym sięganiu po niego. A to błąd!

Szpinak i jego skład

Jest rośliną z rodziny szarłatowatych, która obejmuje 3 gatunki, wśród których uprawiany jest szpinak warzywny. Roślina ta uznawana jest za niezwykle wartościowa i zdrową dla człowieka, stanowi bowiem doskonale źródło witaminy K, C, A i E, B2 i B6 oraz minerałów takich jak magnez, potas fosfor. Zawiera także luteinę, kwas foliowy, wapń i żelazo – dwa ostatnie jednak nie są przyswajane przed nasz organizm ze względów na dużą obecność w kwasu szczawiowego w świeżym szpinaku.

Dla zdrowia

W związku z dużą zawartością cennych składników, szpinak powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. Ma on korzystne działanie w profilaktyce żylaków i miażdżycy, a także wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego układu kostnego. Ze względu na zawartość karotenoidów wpływają także na zdrowie naszego wzroku. Foliany z kolei zmniejszają ryzyko depresji, zaburzeń na tle nerwowym oraz osłabienia zdolności poznawczych, które może postępować z wiekiem.

Jak podawać szpinak

Wyblakła papka ukazująca się w naszej wyobraźni to tylko jedna z możliwości. Szpinak możemy serwować właśnie w takiej postaci – zwłaszcza jeśli korzystamy z mrożonki. bardziej atrakcyjny wizualnie i apetyczny zarazem będzie jednak szpinak świeży, który wystarczy zblanszować i podsmażyć na maśle, odpowiednio doprawiając. Szpinak w takiej tradycyjnej formie podawany jest zwykle na ciepło, doskonale nadaje się więc na składnik dań głównych. Warto jednak pamiętać, że młode, świeże liście szpinaku można spożywać także na surowo. Możemy przyrządzić z niego pyszną, lekka sałatkę, w której z powodzeniem zastąpi on sałatę. Wystarczy odrobina sosu winegret, by otrzymać zdrowy i pyszny dodatek do dań lub przekąskę.

Z czym to się je?

Szpinak surowy świetnie skomponuje się z rukolą, pomidorami i wspomnianym już winegretem. W wersji na ciepło możemy podawać go z makaronem, ryżem bądź ziemniakami. Nadaje się również do tart na kruchym cieście czy jako nadzienie do pierogów i naleśników. Szpinak dobrze smakuje w połączeniu z fetą, cebula, czosnkiem oraz jajkiem, warto przyprawić go również gałką muszkatołową.

Jak widać wiele jest sposobów na wykorzystanie szpinaku i jego przyrządzenie. Warto wypróbować to warzywo w różnych daniach i przyrządzać je odpowiednio do naszego smaku, by na stałe zawitało w naszej diecie. A z pewnością będzie smakowało jeszcze lepiej podane na pięknej porcelanie, np. New Cottage Villeroy & Boch.

VN:F [1.9.17_1161]
Ocena: 0.0/5 (0 oddanych głosów)

Brak podobnych wpisów.

Komentarze i pingowanie jest obecnie wyłączone.

Komentarze są wyłączone.