Olej z czarnuszki – olej o wielkiej mocy

  • Sharebar

Czarnuszka to roślina pomagająca w leczeniu zróżnicowanych chorób już od setek lat. W czasach starożytnych i średniowieczu uważano że jest dobra na wszystko. Dzisiaj jej stosowanie zaleca się przede wszystkim alergikom i astmatykom.

Olej czarnuszkowy, czyli Oleum Nigellae Sativae, wpływa bardzo korzystnie na układ immunologiczny. Alergikom pomaga w walce z uczuleniem, ponieważ dodaje sił które organizm może wykorzystać do obrony. Sprawia, że organizm z łatwością radzi sobie z pierwszymi objawami grypy i przeziębienia. Astmatykom zaś pomaga w wykrztuszaniu wydzieliny oraz rozszerza oskrzela. Z tego powodu spada intensywność ataków oraz spowolniony zostaje rozwój choroby.

Olej z czarnuszki dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym, a zwłaszcza linolowym i linolenowym wykorzystywany jest przez organizm ludzki do regulowania swojej pracy. Innym składnikiem oleju z czarnuszki są olejki eteryczne, które mają właściwości bakteriobójcze, które są wykorzystywane podczas problemów z prawidłowym funkcjonowaniem oskrzeli. Alergikom i astmatykom najlepiej pomocny będzie napar z czarnuszki przygotowany z połączenia rozdrobnionych nasion czarnuszki oraz szklanki mleka lub wody, a także łyżki miodu, która poprawi smak sporządzonego naparu.

Olejki eteryczne zawarte w oleju z czarnuszki poprawiają ponadto samopoczucie pozytywnie wpływając na nasze zdrowie psychiczne. Jak widać znakomity jest w zabiegach aromatycznych. Czarnuszka w kaspułkach to bogactwo witamin oraz składników mineralnych, które mają wpływ na wygląd fizyczny. Poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Przynosi efekty już po krótkim czasie stosowania. Skutecznie nawilża skórę suchą. Olej czarnuszkowy obniża ciśnienie krwi, a także stosowany zewnętrznie przyśpiesza gojenie się ran, wspomaga leczenie schorzeń skórnych, takich jak trądzik czy łupież.

Olej z czarnuszki, podobnie jak nasiona czarnuszki, z których jest on  tłoczony, ma działanie antynowotworowe. Z przeprowadzonych licznych badań laboratoryjnych i na zwierzętach wynika, że przyczynia się on do śmierci komórek nowotworowych oraz zahamowania ich rozwoju.

Olej z czarnuszki należy przechowywać w zaciemnionym pomieszczeniu w ciemnej butelce w temperaturze ok. 5-10 stopni C przez maksymalnie 3 miesiące od otwarcia opakowania. Nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży, ponieważ może doprowadzić do zatrzymania skurczów macicy.

VN:F [1.9.17_1161]
Ocena: 5.0/5 (1 oddanych głosów)
Olej z czarnuszki - olej o wielkiej mocy, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Podobne wpisy:

  1. Olej z czarnuszki na wiele problemów
  2. Olej silnikowy BP
  3. BP – W jaki sposób poznać dobry olej do silnika
  4. Olej rycynowy jako składnik kosmetyków
  5. Badanie mocy silnika
Komentarze i pingowanie jest obecnie wyłączone.

Komentarze są wyłączone.