Jak się zdrowo odżywiać ?

odżywianie
  • Sharebar

I oto nadszedł Nowy Rok, a z nim karnawał. Tradycyjnie okres zabaw i nieco większego spożycia. W proponowanym nam dzisiaj natłoku artykułów spożywczych trudno jest zorientować się, które z nich są bezpieczne dla zdrowia . Nie mówię tutaj o indywidualnych preferencjach, ale o ogólnych zasadach. Kuszą kolorowymi etykietami, atrakcyjnymi opakowaniami i często niezrozumiałymi nazwami, ale warto się chwilę zastanowić; z czego są zrobione? w jaki sposób? czy nie stanowią zagrożenia dla zdrowia?
Nowoczesne żywności wykorzystują szereg dodatków do żywności, które często budzą nasz niepokój. Gdy widzimy np. E 175 rozlega się dzwonek alarmowy, a to tylko złoto użyte jako barwnik, nie ma powodu do niepokoju, jest nieszkodliwe i na pewno jest go bardzo mało. No ale oczywiście wśród tych dodatków są konserwanty, stabilizatory i dodatki spełniające liczne funkcje w procesie przetwarzania jak i w samym produkcie.

Jak jednak połapać się w gąszczu czyhających pułapek. Pozostaje edukacja lub pomoc fachowców . Trzeba jednak czytać informacje umieszczone na etykietach produktów. Nie wszystko zrozumiemy, to naturalne – w przypadku wątpliwości warto poszukać innego artykułu. Można też dotrzeć do odpowiednich informacji i nie jest to skomplikowane. Warto więc uczyć się,, jakie produkty stanowią zagrożenie z uwagi na swój skład, właściwości bądź zastosowane technologie. Pod względem technologii przetwórstwa żywności postęp w ostatnich latach jest znaczny, wewnętrzny i zewnętrzny nadzór nad procesami zapewnia coraz większe bezpieczeństwo.

VN:F [1.9.17_1161]
Ocena: 0.0/5 (0 oddanych głosów)

Podobne wpisy:

  1. Jak skutecznie się odchudzać?
  2. Jak przyśpieszyć proces gojenia się ran?
  3. Co to znaczy żyć zdrowo?
  4. Jak chronić się przed jesienną pogodą
  5. Jak zatrudnia sie nowego pracownika?
Komentarze i pingowanie jest obecnie wyłączone.

Komentarze są wyłączone.