Dieta kapuściana – z czym to się je

  • Sharebar

Dieta kapuściana jeszcze parę lat temu biła rekordy popularności. Dziś również wiele osób wybiera ją, jako sposób szybciej utraty kilogramów. Co jest w niej osobliwego? Czy jest zdrowa? W tym artykule przedstawiamy całą prawdę o tym systemie żywieniowym.

Dieta kapuściana opiera się jak sama nazwa wskazuje na produktach i potrawach wykonanych z dodatkiem kapusty. Samo warzywa posiada szereg właściwości prozdrowotnych. Umożliwia oczyszczenie organizmu z toksyn. Dzięki niej można zrobić solidny detoks organizmu. Dieta jest niskokaloryczna tym samym pozwala zredukować masę ciała nawet o kilka kilogramów.

Jednak te aspekty nie sprawiają, że staje się ona zdrowa. Dieta kapuściana jest źle zbilansowana, bowiem nie zapewnia organizmowi odpowiedniego zapotrzebowania energetycznego. Monotonia składników sprawia, że nie daje ona również prawidłowego balansu składników odżywczych.

Dodatkowo ta kwestia powoduje niezadowolenie osób stosujących tą dietę, gdyż po kilku dniach nie mają oni ochoty dotknąć kapusty nawet jednym palcem. To prowadzi do pogorszeniu się stanu samopoczucia – zwiększonego poczucia winy, niechęci do diet, a czasem nawet depresji.

Kilkunastodniowa dieta nie sprawia, że chudniemy – zredukowanie kaloryczności sprawia, że tracimy dużo wody, przez co wydaje się nam, że jesteśmy szczuplejsi i gubimy nawet do 6 kilogramów, jedna możemy być pewni, że w momencie zwiększenia tej kaloryczności wrócimy do wcześniejszej wagi.

Jeśli chcemy przejść na dietę i cieszyć się dobrym zdrowiem musi być to żywieni zbilansowane i przemyślane, tak byśmy mogli wprowadzić taki system niezależnie od czasu przez całe życie.

 

VN:F [1.9.17_1161]
Ocena: 5.0/5 (1 oddanych głosów)
Dieta kapuściana – z czym to się je, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Brak podobnych wpisów.

Komentarze i pingowanie jest obecnie wyłączone.

Komentarze są wyłączone.