Kuchnia na Sri Lance

  • Sharebar

Przygotowując się do wyjazdu turystycznego należy zwrócić uwagę na wiele istotnych kwestii, które będą decydować o tym czy wyjazd będzie udany. Między innymi bardzo ważną kwestią jest wybór odpowiedniego miejsca. Ciekawym wyjazdem może być Sri Lanka, która ostatnimi czasy cieszy się dużym zainteresowaniem naszych turystów.

Kraj położony stosunkowo daleko od naszych granic przyniesie nam rzeczywiście zupełnie inny świat, na którym będzie można oderwać się od codzienności i spróbować czegoś innego. Dotyczyć będzie to wszystkich istotnych kwestii, również wyżywienia, które spotkamy na terenie Sri Lanki. Przed wyjazdem warto więc zainteresować się jak kształtuje się kuchnia na terenie tego kraju.

Podobnie jak we wszystkich krajach tamtych terenów kuchnia ma swój niepowtarzalny i wyjątkowy klimat, na który należy zwrócić uwagę. Przede wszystkim należy pamiętać, że jest to kuchnia o mocno indyjskim charakterze. Ze względu na położenie i rolniczy charakter tego kraju, w dużej mierze kuchnia oparta jest na owocach i warzywach. Jest również determinowana przez kolonizatorów, którzy przewinęli się przez te tereny. W związku z tym należy pamiętać, że w kuchni na terenie Sri Lanki poczujemy pewne elementy, które pochodzą od Portugalczyków, holendrów czy Brytyjczyków, a także od Hindusów oraz Arabów, którzy również mieli swoje kilka minut na tym terenie.

Charakterystyczną cechą będzie między innymi to, że w restauracjach na terenie tego kraju przygotowywanie jedzenie trwa bardzo długo. W związku z tym zazwyczaj najpierw zamawia się jedzenia, potem opuszcza restaurację i wraca do niej po pewnym czasie, gdy jedzenie będzie już gotowe. W czasie jedzenie na Sri Lance należy przygotować się na jedzenie palcami. Sztućców się tam nie używa w ogóle, a do jedzenia przeznaczone są palce prawej dłoni, która przeznaczona jest według mieszkańców do czystych czynności. Jedynie jedzenie palcami według mieszkańców jest uważane za godne i pozwalające rzeczywiście dobrze poznać smak potrawy.

Podstawą większości potrwa jest oczywiście ryż z curry, który spożywany jest chętnie z warzywami i ogromną ilością przypraw. Ze względu na liczne uprawy cynamonu pojawia się tam bardzo wiele potraw opierających się na tej przyprawie. Co ciekawe do wielu potraw dodaje się mleczko z kokosa a niekiedy również pokruszone śledzie co jest naprawdę charakterystycznym elementem. Bardzo często pojawiają się również owoce morza oraz duże ilości ryb ze względu na takie położenie tego kraju. Wśród chętnie spożywanych są również krajowe desery, wśród których znajduje się twaróg z dżemem, czy budyń z kremem. Poza tym bardzo często spożywa się również mąkę z syropem palmowym wyrobioną na ciasto i następnie wypieczoną na oleju kokosowym.

Jeśli chodzi o napoje, Sri Lanka to przede wszystkim doskonała herbata, której różne rodzaje można tam posmakować na każdym kroku. Jednocześnie poza tym popularne są też inne znane w Europie napoje. Aby nie nabawić się problemów z żołądkiem wodę należy pić jedynie po przegotowaniu.

Chcesz przeczytać więcej informacji? Odwiedź portal Sri Lanka – podróże i inspiracje

VN:F [1.9.17_1161]
Ocena: 5.0/5 (1 oddanych głosów)
Kuchnia na Sri Lance, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Brak podobnych wpisów.

Komentarze i pingowanie jest obecnie wyłączone.

Komentarze są wyłączone.