Podróż przez historię Chivas Regal

whisky
  • Sharebar

Chivas Regal to wytrawna whisky, od wielu lat poważana na całym świecie. To, że znajduje w naprawdę wielu miejscach tylu zwolenników jest powodem do tego, aby dowiedzieć się o tym ekskluzywnym alkoholu nieco więcej. Co się działo, zanim to whisky powstało i co się działo po tym przełomowym dla alkoholowego świata wydarzeniu? Cofnijmy się nieco wstecz.

Żeby mówić o dokładnej genezie whisky w ogóle, musimy cofnąć się aż do 500 roku naszej ery i powołać się nieco na legendarne informacje. Według tych, właśnie wtedy Święty Patryk przywiózł do Irlandii nowinę o tym, jak powinno się destylować alkohol. 300 lat później irlandzcy mnisi rozpoczynają pierwsze próby tworzenia whisky. Co ciekawe, tworzono je z wielu powodów, wśród których najważniejsza wcale nie była sama rozkosz ze smakowania tego trunku, a na przykład łagodzenie dokuczliwej kolki.

Jeśli chodzi zaś o samą historię marki Chivas Regal, to odpowiedzialni byli za nią bracia James i John, jak się nie trudno domyślić na nazwisko mieli Chivas. Bracia założyli w 1801 roku swój pierwszy sklep, a było to dokładnie w szkockim Aberdeen. Nie można było tam kupić świeżych bułek i kilku plasterków szynki, ale nie brakowało w nim za to najbardziej ekskluzywnego alkoholu. Już wkrótce bracia Chivas sygnowali swoim nazwiskiem najlepsze towary, określane przez wielu mianem doskonałych.

Nie trzeba było długo czekać na specjalny certyfikat ich produktów, nadany oficjalnie w 1834 roku przez samą królową brytyjską Wiktorię. Tytuł Royal Warrant Appointment sprawił, że od tego roku mogli oni dostarczać towar na dwór królewski, a to już niewątpliwie było dużym krokiem na przód dla wzmocnienia marki Chivas Regal. Bracia w tym czasie nie spoczywali na laurach i eksperymentowali z kolejnymi rodzajami whisky.

Początek XX wieku przyniósł firmie prawdziwy podbój Ameryki, która pokochała od pierwszego łyka whisky Chivas. W Stanach pojmowano ją jako ambrozję i określano mianem najbardziej ekskluzywnego „łyskacza”. Niestety rok 1919 przyniósł jak wiadomo okres prohibicji. Nie oznaczało to jednak końca zabawy, ponieważ kolejny szturm Ameryki zapanował na samym początku połowy wieku. Począwszy od lat 60-tych do 80-tych włącznie Chivas został rozprowadzony do 200 krajów, co ogromnie podniosło jego prestiż.

Przełomowy dla marki był także schyłek wieku. W 1997 roku Colin Scott stworzył 18-letnią whisky gold signature, która wśród prawdziwych alkoholowych smakoszy zyskała błyskawiczne wręcz uznanie. Sam Colin Scott stał się kluczową postacią, decydującą o jakości marki Chivas jako jeden z głównych jej blenderów. Można śmiało więc podejrzewać, że dziś wygodnie śpi mu się na kilku drogich banknotach. Ważny w historii firmy był też rok 2007, kiedy to na rynek wypuszczony niezwykle kunsztownego, 25-letniego Chivasa. Już rok po tym wydarzeniu sprzedaż Chivas regal na całym świecie określono na 55 milionów butelek. Co ciekawsze, szacuje się, że obecnie taka butelka sprzedawana jest średnio co 5 sekund, więc kiedy ktoś z nas w powolnym tempie zwleka się rano z łóżka, gdzieś na świecie smakuje się wiele butelek tej wytrawnej whisky.

VN:F [1.9.17_1161]
Ocena: 0.0/5 (0 oddanych głosów)

Podobne wpisy:

  1. Whisky
  2. Historie drinków: cosmopolitan
  3. Afrykańska podróż za smakiem
  4. Poznaj historię stolicy Danii!
  5. Podróż w czasie
Komentarze i pingowanie jest obecnie wyłączone.

Komentarze są wyłączone.