Zainteresowanie usługami gastronomicznymi

gastronomia
  • Sharebar

W porównaniu z obywatelami Starej Europy, dużo rzadziej chodzimy do restauracji. Prawie 60 procent ankietowanych w badaniach Instytutu Homo Homini zadeklarowało, że nie ma zwyczaju stołować się poza domem. Ponad dwadzieścia procent z nas chodzi do restauracji w wyjątkowych okazjach. Jedynie 1,4 procent badanych zadeklarowało, że korzysta z gastronomii częściej niż 1 czy 2 razy w tygodniu. To pokazuje, z jak jak trudnym rynkiem muszą sobie radzić restauratorzy, właściciele barów czy fast-foodów. W takich warunkach trudno zarobić na lokal, personel i przyzwoite urządzenia gastronomiczne.

Zainteresowanie usługami gastronomicznymi jest pochodną stanu zamożności ludzi. Nasze restauracje, bary i kawiarnie w większości przypadków są dużo droższe niż ich odpowiedniki w innych krajach. Oczywiście nie w wartościach bezwzględnych, ale w cenach liczonych do średnich zarobków lub pensji minimalnej. Poziom cen zależy od wielu czynników. Wysokie czynsze, dostępność produktów, wymagany poziom zarobków profesjonalnych kucharzy, barmanów i kelnerów, czy wreszcie koszty związane z utrzymaniem wyposażenia. Przecież urządzenia gastronomiczne wymagają regularnego serwisu, a lokal okresowego odnawiania.

W taki sposób dochodzi do błędnego koła. Z jednej strony ludzie nie chodzą do restauracji, ponieważ w większości są zbyt drogie. Z drugiej strony restauracje nie mogą obniżać cen ze względu na to, że zyski powstają nie poprzez duże obroty, ale przez znaczne marże. Taka sytuacja odbija się dodatkowo na poziomie świadczonych usług. Tnąc koszty restauratorzy zatrudniają amatorów, oszczędzają na inwestycjach w lokal, kupują najtańsze, używane urządzenia gastronomiczne i poprzez to wszystko sami zaniżają poziom swoich usług.

VN:F [1.9.17_1161]
Ocena: 0.0/5 (0 oddanych głosów)

Podobne wpisy:

  1. Branża gastronomiczna w biznesie
  2. Spore zainteresowanie tłumaczem duńskim
  3. Meble nierdzewne
  4. Jak przygotować lokal na przyjęcie, czyli serwetki bankietowe
  5. Założenie małej gastronomii
Komentarze i pingowanie jest obecnie wyłączone.

Komentarze są wyłączone.