Wybór restauracji, prosta sprawa!

  • Sharebar

Czym kierujemy się podczas wyboru ulubionej restauracji? Dlaczego tak szybko przyzwyczajamy się do jednego miejsca, a w innym czujemy się obco? Co sprawia, że do restauracji „A” chcemy ciągle wracać, a lokal „B” nas odpycha?

Każdy człowiek jest inny i każdy kieruje się innymi poglądami. Gusta są różne, tak jak różni są klienci. Jak to się mówi „o gustach się nie dyskutuje”, ale można porozmawiać o kryteriach, które decydują o wyborze ulubionej restauracji. Z sondy przeprowadzonej w Warszawie można wywnioskować bardzo ciekawe wnioski. W większości przypadków, ludzie w pierwszej kolejności typowali jakość i smak podawanych potraw. Dla pytanych osób cechą, dla której warto wrócić do restauracji jest niepowtarzalny smak potraw, doskonały dobór przypraw i atrakcyjnie serwowane potrawy.

W drugiej kolejności wymieniono wystrój i atmosferę panującą w lokalu. Co składa się na klimat restauracji? Przede wszystkim wystrój, na jaki postawił restaurator. Niektórzy wolą pomieszczenia w ciepłym, rodzinnym klimacie, inni bardziej komfortowo czują się w lokalach o dużej przestrzeni w minimalistycznym stylu. Jak już było wcześniej wspominane: sprawa gustu. Na atmosferę wpływa także obsługa. Jeżeli kelner jest opryskliwy lub też myli, lub zapomina o naszym zamówieniu, raczej zniechęcamy się do danego miejsca i nie chętnie tam wracamy. Inaczej jest w przypadku sympatycznej obsługi znającej się na swojej pracy. Część pytanych osób znacznie bardziej ceniła profesjonalizm personelu, aniżeli jakość potraw.

Kolejnym ważnym kryterium, które często wymieniano była cena i wielkość porcji. Wbrew pozorom Polacy nie zwracają aż takiej uwagi na ceny kupowanych potraw. Dla nas bardziej liczy się rozmiar porcji. Jeżeli danie jest wyborne, a na talerzu jedzenia tyle, że się najemy, wysokość ceny nie jest zbyt istotna. Naturalnie wszystko w granicach rozsądku. W parze z wielkością porcji i ceną idzie także rodzaj serwowanego jedzenia. Współcześnie popularne jest tworzenie lokali tematycznie. W jednym miejscu możemy cieszyć się tzw. chińszczyzną, a w inny-włoszczyzną. Tak ukierunkowana restauracja znajdzie swoich zwolenników, jak i przeciwników. Frekwencja w takim lokalu zależy generalnie od tego, na jaką kuchnię mamy w danym momencie ochotę. Myślę, że to kryterium jest najważniejsze i to one w pierwszym wypadku decyduje o naszym wyborze. Dopiero określiwszy, na co mamy ochotę, możemy zdecydować się na dalszą selekcję.

Część ankietowanych osób wybierało także miejsce na podstawie jego lokalizacji. Przeważnie uczęszczamy do restauracji znajdującej się w naszym mieście lub okolicy, aniżeli jedziemy kilkanaście kilometrów, tylko po to, aby coś zjeść. Dodatkowo sama okolica także ma znaczenie. Nie decydujemy się na kolację w nieciekawej lub niebezpiecznej okolicy.

Zanim jeszcze zdecydujemy się na wypróbowanie nowej restauracji warto zrobić mały rekonesans. Opinie i recenzje znajomych oraz mediów są bardzo istotne. Często rezygnujemy z odwiedzenia jakieś restauracji z powodu negatywnej oceny przyjaciela. Warto jednak być bardziej obiektywnym, ponieważ czasami coś, co innym się nie podoba, nam może przypaść do gustu.

Ostatnim kryterium, o którym wspomnieli ankietowani było odpowiednie i zadbane wyposażenie gastronomii. Może się to wydawać dziwne i komiczne, ale są osoby które zwracają uwagę na sprzęt w kuchni. Dla niektórych istotne są warunki w jakich ich potrawy powstają. Ma to jak najbardziej wiele sensu, ponieważ posiłek przygotowany w brudnej i zaniedbanej kuchence może być nie tylko niesmaczny, ale i niezdrowy.

A wy, na co zwracacie uwagę wybierając lokal?

VN:F [1.9.17_1161]
Ocena: 0.0/5 (0 oddanych głosów)

Podobne wpisy:

  1. Czy warto pozycjonować stronę restauracji?
  2. Pizza domowa czy z restauracji?
  3. Prosta nauka gry na gitarze
  4. Sawanna w ogrodzie za sprawą traw ozdobnych
  5. Nowe menu Restauracji Honey
Komentarze i pingowanie jest obecnie wyłączone.

Komentarze są wyłączone.