Wpływ palenia kawy na jej smak

  • Sharebar

Nie ma niemal nic przyjemniejszego o poranku od filiżanki aromatycznej kawy, którą można się delektować w gronie bliskich osób. Czy jednak zdajemy sobie sprawę co ma wpływ na jej ostateczny smak?

Na pewno będzie to sam gatunek kawy (Arabica, Robusta albo Liberica), stopień jej zmielenia, zaparzanie w konkretnym urządzeniu (kawiarka, ekspres ciśnieniowy), a nawet zastosowanie określonych dodatków, czyli na przykład mleka, śmietanki, czy cukru. Mało osób zdaje sobie jednak sprawę jak duże znaczenie dla jakości kawy ma również sam proces jej wypalania. Przeprowadzenie go w odpowiedni sposób może wydobyć z kawy pełnię smaku i aromatu. Można również spojrzeć na to i z drugiej strony, poprzez nieumiejętne palenie kawy można „popsuć” nawet najszlachetniejsze ziarna.

W paleniu kawy ważne są dwa czynniki. Pierwszym jest czas, w którym proces palenia zachodzi. Drugi to natomiast wysokość temperatury, której oddziaływaniu poddawane są ziarna kawy (waha się ona w zależności od sposobu wypalania w granicach od 200 do 230 stopni Celsjusza). Jeśli chodzi o ten pierwszy czynnik, czyli długość palenia można zaobserwować dwie szkoły. Pierwsza mówi, że należy to zrobić w możliwie najkrótszym czasie, po to aby nie zniszczyć związków odpowiadających za aromat kawy. Druga zaleca natomiast  wypalanie stopniowe, w niższej temperaturze, ale za to przez dłuższy okres czasu. Przyjrzyjmy się może teraz jaki ma wpływ temperatura wypalania na smak kawy.

Pierwszym rodzajem jest kawa wypalana w temperaturze do maksymalnie 205 stopni Celsjusza. Charakteryzuje się kremowo-beżowym kolorem. Jeśli chodzi o walory smakowe to jest ona bardzo delikatna, z wyczuwalną kwaskowatością. Kawa wypalona w sposób średni poddawana jest temperaturze rzędu 215 stopni Celsjusza. Jest bardziej aromatyczna i nie tak kwaskowata od kawy wypalanej w niższej temperaturze. Dzięki karmelizacji cukru zawartego w ziarnach uzyskuje ona wspaniały smak i brązowy kolor. To chyba najbardziej popularny sposób wypalania ziaren kawy i chyba najodpowiedniejszy do większości gatunków kawy. Trzecim rodzajem jest natomiast ta, która jest wypalona najmocniej, czyli w temperaturze dochodzącej do 225-235 stopni. Nie posiada ona prawie w ogóle kwaskowatości, w smaku można wyczuć czekoladowe, słodkawe akcenty. Jeśli chodzi o barwę ziarna są ciemnobrązowe. Jest to rodzaj kawy, który będzie się świetnie komponował na przykład z mlekiem.

Przy wyborze kawy, niezależnie od tego w jakiej temperaturze została wypalona, trzeba pamiętać, żeby była to kawa świeżo palona oraz sama palarnia kawy Warszawa, która musi posiadać odpowiednią renomę.  Ziarna kawy zachowują swój pełny aromat tylko przez jakiś czas (klika tygodni) po wypalaniu, więc trzeba trzymać się zasady, że im świeższa kawa tym lepsza.

VN:F [1.9.17_1161]
Ocena: 5.0/5 (1 oddanych głosów)
Wpływ palenia kawy na jej smak, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Podobne wpisy:

  1. Kawa kopi luwak i jej produkcja
  2. Wpływ kawy na organizm
  3. Wpływ kawy i herbaty na nasze zdrowie
  4. Ekspresy do kawy
  5. Łyk historii – ekspres do kawy
Komentarze i pingowanie jest obecnie wyłączone.

Komentarze są wyłączone.