Pełna wartości czekolada

czekolada
  • Sharebar

Czekolada jest bardzo lubiana prawie przez wszystkich, a zwłaszcza przez dzieci. Cenimy ją głównie za walory smakowe. Pochodzenie czekolady to Ameryka Południowa, tam rośnie drzewo kakaowe, z drzewa tego pochodzi kakao i masło kakaowe są to dwa główne składniki, z których wyrabiana jest czekolada.

W III wieku naszej ery kult czekolady został rozwinięty przez Majów, oni to owoce kakaowca poddawali fermentacji, prażyli i mielili, a następnie dodawali wodę, miód i mąkę kukurydzianą i chilli i tak oto powstał gorzki i mocno przyprawiony napój, który spożywali głównie królowie i arystokraci. Jako pierwszy Europejczyk, który spróbował kakao był Krzysztof Kolumb. Był to wówczas drogi napój i gorzki. Hiszpanie uszlachetnili go cukrem i wanilią jednak ukrywali sposób uszlachetnienia go. Bardzo długo występowała, jako płynny napój. Dopiero w XVII wieku podano pralinki czekoladowe na dworze francuskim. Obecnie na rynku jest bardzo duży wybór czekolady i wiele różnych wyrobów czekoladowych, wykonany jest z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego, cukru i wielu innych dodatków, które dodają walory smakowe. Rozróżniamy czekoladę gorzką, deserową, mleczna, biała. Czekolada gorzka zawiera, co najmniej 70 % miazgi kakaowej, a nawet 95% miazgi, uważana jest za najbardziej wartościową. Czekolada deserowa zawiera jedynie niewiele ponad 30 % kakao, reszta to tłuszcz kakaowy, czekolada mleczna w większości posiada około 20 % miazgi kakaowe, pozostałe składniki to mleko i cukier, a więc zatem ma bardzo delikatny smak. Natomiast biała czekolada nie posiada miazgi kakaowej, składa się z dużej ilości tłuszczu kakaowego, mleka, śmietanki, cukru wanilii i wielu różnego rodzaju dodatków i bakalii.

VN:F [1.9.17_1161]
Ocena: 0.0/5 (0 oddanych głosów)

Podobne wpisy:

  1. Szanowanie własnej wartości
  2. Reklamówka pełna artykułów
  3. Parzenie czerwonej herbaty
  4. Najsmaczniejsze potrawy w Alicante
  5. Sekrety zielonej herbaty
Komentarze i pingowanie jest obecnie wyłączone.

Komentarze są wyłączone.