Od czego zależy apetyt

  • Sharebar

Wśród ludzi wyróżnić można tych, którzy mają wzmożony apetyt, oraz tych, którym doskwiera jego brak. Pozostałą grupę stanowią osoby o poziomie apetytu unormowanym – znajdującym się pomiędzy dwoma skrajnościami. Od czego więc zależy nasz stosunek do pokarmów i chęć do ich spożywania? Oto kilka ciekawych faktów.

Zdrowie

Podstawowym czynnikiem regulującym nasz apetyt jest zdrowie. Wiele chorób objawiać się bowiem może obniżonym apetytem bądź jego nasileniem (np. depresja, anoreksja, niewydolność nerek, cukrzyca), choć do obniżenia apetytu przyczynić się może także zwykle przeziębienie czy grypa. Ważny jest także styl życia i ilość ruchu – wysiłek fizyczny działa pozytywnie na poprawę apetytu, a przewlekły stres , pośpiech bardzo go obniżają.

Dieta

To, co jemy, decyduje o jakości naszego apetytu. Wśród wielu pokarmów znajdziemy takie, które pobudzają trawienie (w szczególności świeże warzywa i owoce). Podobne działanie ma różnorodność spożywanych posiłków – jeśli żywimy się daniami urozmaiconymi, pełnymi świeżych składników, nasz apetyt ulega zdecydowanej poprawie.

Okoliczności towarzyszące

Naukowcy udowodnili, że wpływ na nasz apetyt ma nie tylko to, co jemy, ale również oświetlenie, w jakim spożywamy posiłki. Oświetlenie, które wydobywa z potraw ich naturalne barwy, sprzyja naszemu apetytowi – dania wydają się wtedy bardziej atrakcyjne. Innym ważnym aspektem mającym wpływ na pobudzenie naszego zapotrzebowania na pokarm, są kolory.

Posiłki pełne barw są pobudzają nasz apetyt, jednak warto także przyjrzeć się znaczeniu poszczególnych kolorów. Unikamy bowiem tych składników, które mają kolor niebieski – zniechęcają nas one do jedzenia – natomiast te czerwone, zielone, żółte kojarzą się ze zdrowiem, energią oraz szczęściem. Także opakowania utrzymane w tej kolorystyce zachęcają nas do kupna tych, a nie innych produktów spożywczych. Przykładem niech będzie czerwono-żółte opakowanie posiłków serwowanych w restauracjach McDonald’s – uznane za najlepsze na świecie, bo utrzymane w dobrze kojarzącej się kolorystyce. A do tego pobudzającej apetyt.

Poza barwami samych spożywanych potraw, duże znaczenie mają także talerze, na których je podajemy. Jeśli nasza zastawa stołowa mieni się czerwienią, nasz apetyt rośnie. Talerze w kolorze niebieskim sprawiają natomiast, że ochota na jedzenie maleje i w konsekwencji spożywamy mniej. Jeśli jednak nie potrzebujemy ani obniżenia, ani pobudzenia apetytu, wybierzmy tradycyjną zastawę, np. Villeroy&Bosch, utrzymaną w bardziej neutralnych barwach.


 

VN:F [1.9.17_1161]
Ocena: 0.0/5 (0 oddanych głosów)

Podobne wpisy:

  1. Od czego zależy cena za pozycjonowanie?
  2. Apetyt na czekoladę
  3. Nam zależy na czasie
  4. Nam zależy na czasie
  5. Do czego prowadzi niedoczynność tarczycy?
Komentarze i pingowanie jest obecnie wyłączone.

Komentarze są wyłączone.