Kupujemy frytownicę – na co uważać?

  • Sharebar

Tak teoretycznie, wybór frytownicy nie powinien sprawiać trudności. Idziemy do sklepu i wybieramy urządzenie najbardziej odpowiadające naszym oczekiwaniom. Jednakże patrząc na szeroki asortyment jakim zarzucają nas producenci, teoria może znacznie różnić się od praktyki.

Różnorodność sprzętów, funkcji i ich wielkości może przyprawić o zawrót głowy. Dlatego przed podjęciem decyzji warto chwilę poświęcić na krótkie przemyślenia, czego właściwie oczekujemy od naszej przyszłej frytownicy? Na początek zastanówmy się czy interesuje nas frytownica, czy frytkownica. Generalnie, producenci te dwa terminy traktują zamiennie. Na opakowaniu tego samego urządzenia widnieją one zamiennie. Nie można powiedzieć, że jest to błąd, ale drobne niedopatrzenie ze strony handlowców. Sugerując się terminologią języka polskiego frytkownica pochodzi od słowa frytka. Tak więc, jest to urządzenie do przygotowywania i ich smażenia. Natomiast frytownice smażą jedzenie w głębokim tłuszczu, frytując je. Jednakże nie zmienia to faktu, że w obu tych urządzeniach dowolnie można przygotować krążki cebulowe czy frytki. Znając już różnicę między frytkownicą, a frytownicą możemy przejść do dalszej analizy opcji dostępnych na rynku.

Załóżmy, że szukamy ogólnego urządzenia do smażenia potraw w głębokim tłuszczu, czyli frytownicy. Przed kupnem, koniecznie musimy zwrócić uwagę na jej wielkość i elementy, z których jest wykonana. Przede wszystkim obudowa powinna być zrobiona z tworzywa odpornego na wysokie temperatury. Zazwyczaj w tym celu producent korzysta z aluminium lub innych tworzyw sztucznych. Warto zwrócić uwagę na materiał, z którego wykonana jest pokrywa. Szklana umożliwi nam stały podgląd tego, co dzieje się w środku urządzenia. Misa, w której smażymy frytki, ma rozmiary od 1 do 4 litrów. W droższych modelach jest ona pokryta bardzo dobrą powłoką zapobiegającą przywieranie. Kosz jest elementem frytownic, od którego zależy ile jedzenia usmażymy za jednym razem. Warto zwrócić uwagę także na części grzejne, które są albo wbudowane albo wyjmowane. W rzeczywistości grzałki różnią się od siebie tylko mocą i tempem nagrzewania. Filtr pełni bardzo ważną rolę i nie można go pomijać. Dzięki niemu frytownica nie wydziela charakterystycznego zapachu smażonych potraw, którego później ciężko pozbyć się z kuchni. Dodatkowo zapewnia on higienę gotowania, dlatego powinny być często czyszczone albo wymieniane.

VN:F [1.9.17_1161]
Ocena: 0.0/5 (0 oddanych głosów)

Podobne wpisy:

  1. Na co uważać przy umowach z bankiem?
  2. Właściwy Nocleg – Na co uważać.
  3. Kupujemy meble do gabinetu
  4. Kupujemy sprzęt AGD
  5. Kupujemy okna w Szczecinie.
Komentarze i pingowanie jest obecnie wyłączone.

Komentarze są wyłączone.