Kuchnia molekularna w praktyce

  • Sharebar

Dopracowanie dania w restauracji przekracza klasyczne schematy. Nie liczy się już bycie kucharzem, ale istnieje potrzeba stania się prawdziwym naukowcem. Kuchnia molekularna potwierdza, że nauka ma duży wpływ na udoskonalenie technik przygotowywania ulubionych posiłków. Akurat nie kucharze wymyślili kuchnię molekularną, ale zrobił to fizyk we współpracy z chemikiem, co zaowocowało zmianami skupienia popularnych produktów spożywczych lub nawet możliwością przenoszenia smaków między daniami.

Osiągnięcia naukowej kuchni

 

Piwny makaron lub innego rodzaju dania, zdrowe, z wartościami odżywczymi, niesamowicie podane to wynalazki już dostępne na rynku gastronomicznym. Ludzie nie zdają sobie nawet sprawy z osiągnięć restauracyjnych. W kuchni molekularnej nie liczy się tylko danie, ale sposób jego przyrządzenia. Restauracje wyspecjalizowane w tym obszarze organizują fantastyczne, emocjonujące pokazy okolicznościowe, stanowiące fundamentalną cechę oferty. Dzięki pokazom i niezwykłym smakom można rozszerzyć wartość jedzenia, także na zagadnienia wizualne. Kuchnia molekularna to między innymi, np. gotowanie próżniowe sous vide, czy ciekły azot, w którym dania nabierają twardości, stając się kruchymi. Ciekłym azotem można przygotować potrawy ciepłe częściowo i zimne na zewnątrz. To konsument w kuchni molekularnej decyduje, co chce zjeść i w jakim połączeniu. Wszystko jest bowiem możliwe. Soki owocowe podane pod postacią kawioru, sos w kostce to tylko wybrane przykłady, potwierdzające możliwości w rozwoju technologii przygotowywania żywności. Kuchnia zamienia się stopniowo w profesjonalne laboratorium, gdzie najważniejszymi cechami stają się fizyka, chemia, a przede wszystkim precyzja. Kucharze molekularni poszukują idealnej konfiguracji temperatury, udoskonalają sprzęt, mierzą ciśnienie, usuwają z produktów powietrze. Sam pokaz przygotowania potrawy wywołuje wiele emocji, a połączenie go ze znakomitym smakiem gwarantuje uznanie w oczach każdego konsumenta.

W kuchni można zrobić dosłownie wszystko

Fantazyjne dania w menu, niedostępne do tej pory na świecie to już fakt. Najlepsze restauracje opierające się na kuchni molekularnej przyjmują klientów non stop, a rezerwacji należy dokonywać w lokalach z dwunastomiesięcznym wyprzedzeniem. Absolutnie nie należy kuchni molekularnej kojarzyć z chemią, ale najwyższym poziomem naturalności. Tylko sposób podania i przygotowania łączy się z laboratoryjnymi praktykami. Sam smak pochodzi absolutnie z natury, co jest największą korzyścią kuchni molekularnej. Czy teraz jesteś już nią zainteresowany?

VN:F [1.9.17_1161]
Ocena: 0.0/5 (0 oddanych głosów)

Podobne wpisy:

  1. Kuchnia otwarta czy zamknięta
  2. Kuchnia dobrze wyposażona
  3. Zdrowa i lekka kuchnia
  4. Kuchnia – królestwo Pani domu!
  5. Funkcjonalna i przyjemna kuchnia, czyli jaka?
Komentarze i pingowanie jest obecnie wyłączone.

Komentarze są wyłączone.