Kiełbasa po węgiersku

kiełbasa po węgiersku
  • Sharebar

Kiełbasa po węgiersku to danie które oprócz największej zalety, czyli smaku posiada jeszcze jedną, większą zaletę – Prostotę wykonania. Do tego jest ono uniwersalne, można je spożywać zarówno z chlebem, jak i z makaronem, ryżem czy ziemniakami i zawsze smakuje wybornie.

Nazwa dania jest myląca gdyż potrawa z kuchnia z nad Balatonu czyli z bograczem, leczo czy gulaszem ma tyle wspólnego co łysy z grzebieniem. No może jedna rzecz jest wspólna, a mianowicie to że danie z założenia ma być ostre i palić w podniebienie, może stąd ta nazwa. Ostrość potrawy powoduję że danie zdecydowanie bardziej nadaje się dla płci brzydkiej która przeważnie przepada za pikantnym (z moich obserwacji wynika że mało która kobieta lubi takie dania) no i oczywiście lubi kiełbasę ( bo który facet nie lubi kiełbachy?).

Składniki:

- 1 pętelek ulubionej kiełbasy

- 2-3 duże cebule

- koncentrat pomidorowy

- masło

- sól, pieprz, papryka cayenne

Danie tak jak pisałam wcześniej jest banalne w przygotowaniu. Wystarczy pętelek ulubionej podłużnej (ja przeważnie używam toruńskiej lub myśliwskiej), dużo cebuli, przecier pomidorowy i przyprawy. Przygotować je to też nie problem dlatego nadaje się idealnie jako śniadanie, kolacja czy danie główne gdyż można je podawać praktycznie ze wszystkim(ryż, ziemniaki, makaron). No ale do rzeczy.

- Pierwsza sprawa do obranie i posiekanie w drobną kosteczkę 2-3 dużych cebuli (oczywiście staramy się przy tym nie popłakać). Następnie wrzucamy ją na wcześniej rozgrzaną patelkę i dodajemy łyżkę stołową masła, po 2minutach zalewamy to wodą i dusimy do momentu aż cebula będzie miękka ( jest to ważę ze względu że twarda cebula jest ciężko strawna).

- Gdy cebula nam się dusi, z pętelka kiełbasy usuwamy osłonkę i kroimy cebule na ćwiartki a 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego mieszamy z około 200ml wody tak aż uzyskamy jednolitą konsystencje.

- Gdy cebula jest już miękka dodajemy kiełbasę, przecier i przyprawy. Ja zawsze dodaje sól, pieprz cayenne i pieprz. Oczywiście wszystko z wyczuciem, jeżeli przesadzimy zamiast najedzenia się tylko się nasapiemy :) Wszystkie składniki trzymamy jeszcze na patelni około 5minut.

- Podajemy z czymkolwiek, ja preferuje chlebek.

Autor: miloscdojedzenia.pl

VN:F [1.9.17_1161]
Ocena: 5.0/5 (1 oddanych głosów)
Kiełbasa po węgiersku, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Podobne wpisy:

  1. Cannelloni dla smakoszy.
Komentarze i pingowanie jest obecnie wyłączone.

Komentarze są wyłączone.