Czerwień, zieleń i czerń – rodzaje herbaty

  • Sharebar

Jeśli istnieją na świecie napoje, które są pite przez wiele osób, to z pewnością będą to herbaty. Oczywiście, właściciele kawy mogą się oburzyć, jednak to właśnie herbata stała się symbolem porozumienia, nawiązywania więzi oraz tworzenia wspólnoty, a dodatkowo – posiada tyle rodzajów i jest na tyle korzystna finansowo, że pije ją właściwie każdy.

Oczywiście, najbardziej podstawowa jest wersja herbaty czarnej. Badania dowodzą, że to ona jest wybierana przez większość społeczeństwa na całym świecie – uznawana jest jako smaczna, a dodatkowo lekko pobudzająca. Co więcej, jej intensywność można zmniejszać albo zwiększać podczas procesu parzenia, co również wpływa korzystnie na jej wybór. Jest ona często aromatyzowana, czego najlepszym przykładem może być herbata Earl Grey, bardzo chętnie wybierana przez ludzi na całym świecie. Co więcej, do czarnej herbaty dodawać można różne zioła, przyprawy oraz owoce, uzyskując w ten sposób różne aromaty.

Niewiele osób jest świadomych tego, że herbata zielona jest uzyskiwana z tych samych roślin, co herbata czarna, tylko po prostu proces jej uzyskiwania jest nieco inny. Ma ona aromat typowy i naturalny dla świeżych liści herbaty, a także zachowuje większość jej właściwości, dlatego tez uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Ma charakterystyczny kolor – lekko zielony bądź zielonożółty – a także smak, który może wydawać się na początku gorzki czy cierpki. Zależnie od rodzajów i gatunków herbaty, ma ona również inne właściwości, zawartość substancji dodatkowych oraz rozmaite cechy, dlatego też osoby pijące zieloną herbatę zwykle faworyzują jej konkretne rodzaje.

Herbata czerwona jest znana w Polsce przede wszystkim jako napój pomagający w procesie spalania tłuszczu, dlatego też herbatę pu-erh, bo tak brzmi jej nazwa, często wybierają kobiety, które chcą wspomóc proces chudnięcia. Jest ona pomocna, ale z wielu powodów zaleca się jej picie z rozsądkiem. Co ciekawe, zależnie od regionu świata, herbata czerwona może być uzyskiwana z zupełnie innych składników. Ma dość ciężki smak i zapach, a jej barwa przypomina bardzo ciemne, czerwone wino.

VN:F [1.9.17_1161]
Ocena: 0.0/5 (0 oddanych głosów)

Podobne wpisy:

  1. Sekrety zielonej herbaty
  2. Najlepsze herbaty świata w jednym miejscu
  3. Wpływ kawy i herbaty na nasze zdrowie
  4. Parzenie czerwonej herbaty
  5. Rodzaje herbat i ich wpływ na kulturę
Komentarze i pingowanie jest obecnie wyłączone.

Komentarze są wyłączone.