Apetyt na czekoladę

czekoladowe drinki
  • Sharebar

Czekolada należy do najbardziej ulubionych przez wszystkich słodyczy. Większość z nas zaspakaja swój apetyt nadziewaną orzechami tabliczką albo czekoladowym cukierkiem, zapominając jakby, że ten smakowity wyrób na bazie kakao można zaserwować na dziesiątki sposobów, poczynając od słodkich wypieków, a na napojach kończąc, do których dwie inspiracje można znaleźć poniżej.

Czekolada mrożona
Nie zawsze mamy pod ręką tabliczkę ulubionej czekolady, jednak chyba w każdym domu znajdzie się paczka kakao. Kiedy mamy nieodpartą ochotę na coś czekoladowego, można posłużyć się nim do przyrządzenia pysznego, orzeźwiającego napoju. Oprócz kakao, potrzebne będzie mleko (najlepiej skondensowane), cukier, kilka kostek lodu i dobry blender. Jeśli posiadamy kakao rozpuszczalne, wystarczy cztery łyżeczki wrzucić do kielicha blendera, dodać lód, mleko i zmiksować do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji. Przyrządzanie czekolady mrożonej z kakao naturalnego wymaga nieco więcej pracy (należy wcześniej zaparzyć esencjonalny, ciepły napój, a następnie posłodzić go i wystudzić), ale daje jeszcze lepsze, to jest – bardziej smakowite, efekty.

Czekolada na gorąco

Zarówno w sklepach, jak i w automatach na stacjach benzynowych, czy w publicznych placówkach, dostępna jest czekolada z proszku, zalanego gorącą wodą. Napój ten ma z czekoladą niewiele wspólnego i nic dziwnego, że wśród smakoszy nie cieszy się szczególną atencją. Prawdziwą czekoladę na gorąco najlepiej jest przygotować w domowych warunkach, z użyciem kuwertury lub dobrej jakości tabliczki. Potrzebna jest do tego celu czekolada gorzka, z wysoką zawartością kakao, ale jeśli ktoś lubi słodkości, może dodać także nieco czekolady mlecznej. Pokruszoną czekoladę rozpuszczamy na wolnym ogniu w kąpieli wodnej, po czym łączymy ją z odrobiną mleka lub słodkiej śmietany, celem uzyskania pożądanej konsystencji napoju. Następnie – w zależności od upodobań – dodajemy parę ziaren wanilii, pokruszone listki świeżej mięty, albo szczyptę chili.

Eksperymenty z czekoladą to ciekawe urozmaicenie deserów, a także świetny pomysł na podjęcie gości. Przyrządzenie czekoladowego napoju nie jest czasochłonne, a taki trunek z całą pewnością będzie niecodzienną atrakcją dla rodziny czy przyjaciół.

VN:F [1.9.17_1161]
Ocena: 0.0/5 (0 oddanych głosów)

Podobne wpisy:

  1. Pełna wartości czekolada
  2. Herbata
  3. Najsmaczniejsze potrawy w Alicante
  4. Jak długo karmić piersią?
  5. Herbata zielona
Komentarze i pingowanie jest obecnie wyłączone.

Komentarze są wyłączone.