Coś dla koneserów naturalnego piwa

  • Sharebar

W ostatnim czasie coraz więcej ludzi wraca do korzeni i do samodzielnego przygotowywania potraw oraz produktów. Popularne stało się, nie tylko wędzenie wędlin, ale również warzenie piwa. Wcześniej proces ten był skomplikowany i wymagał bardzo dużo czasu. Na szczęście dzisiaj jest inaczej, dostępne ekstrakty i sprzęty umożliwiają wyprodukowanie „złotego napoju” w zaciszu własnego domu.

Bez obaw, warzenie piwa w domu, dla własnego użytku jest zupełnie legalne. Opłaty podatku akcyzowego ponosi się tylko w przypadku produkcji komercyjnej. W związku z tym hobbiści mogą czuć się spokojni. Szykując się do tego procesu należy najpierw przygotować sprzęt i składniki. Niezbędny będzie pojemnik fermentacyjny, drożdże piwowarskie, cukier, woda, butelki do piwa oraz termometr do cieszy. Przydatna może okazać się również kapslownica i kapsle. Niestety, zakup tego wszystkiego może okazać się wysoki, ale bez obaw, jest to jednorazowy wydatek. Sam proces nie należy do najtrudniejszych, dużym ułatwieniem są także dostępne technologie i sprzęt. Pierwszym etapem jest zmielenie słodu lub fachowo mówiąc ześrutowanie. Zmielony słód, czyli śruta słodowa jest wsypywany do kadzi zaciernej i zalewany wodą. W garnku podgrzewa się go przez godzinę w temp. 65 stopni Celsjusza. W tym czasie skrobia zmienia się w cukier, który w procesie fermentacji przeistacza alkohol i dwutlenek węgla. Zaraz po zagotowaniu należy schłodzić brzeczkę piwną do temp. 27stopni, a następnie przelać do pojemnika fermentacyjnego. Po upływie tygodnia można piwo przelać do butelek, gdzie powinno leżakować jeszcze około dwóch tygodni.

Dużym uproszczeniem podczas wytwarzania domowego piwa jest wykorzystanie gotowego koncentratu, który umożliwia uzyskanie dowolnego smaku piwa. Mimo to cały proces wymaga dużo cierpliwości i skrupulatnego przygotowania. Wystarczy, że butelka zostanie niewłaściwie zdezynfekowana, a już może dojść do wytworzenia bakterii i uzyskania niewłaściwego smaku. Należy także pamiętać, że proces przygotowywania domowego piwa niniejszym artykule został przedstawiony w telegraficznym skrócie. Czynności na potrzeby tekstu zostały znacznie uproszczone i uogólnione. Jeżeli jesteś zainteresowany podjęciem próby samodzielnego przygotowania piwa, warto wcześniej zajrzeć na tematyczne strony internetowe oraz do książek poświęconych tej tematyce. Samo przygotowanie produktów i urządzeń to nie wszystko, wiedza merytoryczna jest podstawą do wykonania smacznego piwa. Aczkolwiek nie ma co zrażać się chemicznym bełkotem, gdyż współczesna technologia i rynek przygotował dla początkujących specjalne maszyny i gotowe mieszanki, które nie tylko uproszczą proces ważenia piwa, ale także go znacznie skrócą.

W naturze mamy także wrodzony gen do szukania uproszczeń i alternatyw. Niektórzy do warzenia piwa wykorzystują również warnik do wody. Jednakże tego typu sprzęt może okazać się niewystarczający i zawodny. Warniki pozostawmy wodzie i ewentualnie podgrzewaniu zupy, a do warzenia piwa znacznie lepiej jest wykorzystać narzędzie specjalnie do tego przeznaczone.

VN:F [1.9.17_1161]
Ocena: 0.0/5 (0 oddanych głosów)

Podobne wpisy:

  1. Dla każdego coś modnego
  2. Coś dla eleganckich kobiet
  3. Coś dla małych kierowców wyścigowych.
  4. Coś o sennikach
  5. Nie pozwól by coś zakłóciło Twój urlop, zadbaj o ubezpieczenia turystyczne
Komentarze i pingowanie jest obecnie wyłączone.

Komentarze są wyłączone.