Sposób na smaczne danie

wybór patelni
  • Sharebar

O smaku oraz jakości dania decyduje nie tylko duże doświadczenie kucharza, idealny przepis, doskonale dobrane składniki ale przede wszystkim patelnia, w której zostało przyrządzone. Wybór patelni może zadecydować o sukcesie lub sromotnej porażce przygotowywanej przez nas potrawy. W sprzedaży oferowane jest wiele modeli patelni, które różnią się od siebie przeznaczeniem, wielkością a nawet materiałem i technologią produkcji.

Największym zainteresowaniem wśród klientów cieszą się klasyczne patelnie o dość niewysokich brzegach i spłaszczonym spodzie. Są one przede wszystkim przeznaczone do klasycznego smażenia. Równie dużą popularnością wśród wielbicieli domowego gotowania cieszą się patelnie głębokie służące do duszenia potraw. Profesjonaliści w sztuce gotowania często sięgają po patelnie o specjalnym przeznaczeniu. Jedne z nich dedykowane są jedynie do smażenia naleśników a inne do jajek, racuchów a nawet ryb.

Odpowiedni wybór patelni zależy również od preferencji kucharza. Materiał, z którego są produkowane często decyduje o ich wyjątkowych właściwościach. Patelnie aluminiowe, stalowe oraz miedziane szybko się nagrzewają przyspieszając w ten sposób czas niezbędny na przygotowanie potrawy. Z kolei patelnie żeliwne oraz miedziane dłużej utrzymują ciepło pozwalając dochodzić potrawie nawet po odstawieniu ze źródła ciepła.  Patelnie tytanowe to nowość na rynku. Są wyjątkowo trwałe i zapobiegają przywieraniu przyrządzanej potrawy jednak ich cena znacznie może nadszarpnąć naszą kieszeń.

VN:F [1.9.17_1161]
Ocena: 0.0/5 (0 oddanych głosów)

Podobne wpisy:

  1. Zdrowe gotowanie posiłków
  2. Mistrzowie kuchni – wybór patelni
  3. Smaczne Batony Fitness
  4. Wyposażenie naszych kuchni
  5. Gotuj bez obaw w swojej kuchni
Komentarze i pingowanie jest obecnie wyłączone.

Komentarze są wyłączone.