Smak kawy w porcelanie…

  • Sharebar

Niejeden miłośnik kawy, celebrujący jej spożywanie przyzna, że smak kawy serwowanej w porcelanowej filiżance nie ma sobie równych. Nasuwa się pytanie, czy jest to jedynie subiektywne odczucie postrzegania i oceny wizualnej piękna naczynia, w jakim podawana jest kawa? Czy skład porcelany ma wpływ na jakość i aromat kawy?

Dzięki porcelanie, a raczej właściwościom glinki kaolinowej wchodzącej w skład porcelany, kawa ujawnia swój rzeczywisty aromat. Po pierwsze ten główny składnik masy porcelanowej pozytywnie wpływa na długotrwałe utrzymanie temperatury napoju – dzięki temu kawa zachowuje swoją temperaturę na dłużej, a w rezultacie może ujawnić swój pełen bukiet smakowy i intensywny smak. Ponadto, nawet dla laika oczywisty wydaje się fakt, że smak kawy może być niejednokrotnie zdominowany przez zapach naczynia, w którym jest serwowana. Faktem jest, że dla przykładu zapach i skład plastikowego, papierowego lub styropianowego kubka lub metalowego naczynia może wpłynąć na aromat spożywanego w nim gorącego napoju, niezależnie od tego czy jest to kawa, herbata, gorąca czekolada.  Neutralna glinka kaolinowa ma doskonałe właściwości nie tylko utrzymywania aromatu i naturalnego bukietu smakowego kawy, ale pozwala zachować jej naturalny zdecydowany charakter i aromat.
Ważne jest, aby przed wlaniem gorącej kawy i podaniem zaparzonego napoju, podgrzać filiżankę, w której ma być podana. Wówczas kawa zachowa swój aromat i temperaturę na jeszcze dłużej.
Paradoksalnie, w myśl wyników współczesnych badań opinii konsumentów przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Oksford, na smak kawy wpływa również… kolor filiżanki, w której jest spożywana. Naukowcy ci zbadali, że kolor naczynia wpływa na subiektywne odczucia smakowe dotyczące spożywanego napoju. W procedurze badawczej podano 30 osobom badanym kawę o tej samej mocy esencji i słodyczy, ale w trzech naczyniach różnego koloru: przezroczystym, białym i niebieskim.  Po spożyciu kawy, badacze zapytali konsumentów o smak wypitego napoju. Według opinii osób badanych, najmniej odczuwalna gorycz kawy okazała się w niebieskim naczyniu, natomiast kawa wypita z białego naczynia została oceniona jako bardziej gorzka niż pozostałe. Zatem, skąd taka ocena doświadczenia smaku? Według naukowców na taką ocenę, nie ma de facto wpływu sam smak kawy, ale subiektywizm postrzegania koloru i kontrastu. Na białym tle filiżanki, kawa wydaje się być ciemniejsza (a zatem subiektywnie oceniana jako mocniejsza) niż w pozostałych naczyniach. Ta swoista siła sugestii i bodziec wzrokowy pozwala „manipulować” umysłem i mentalnością konsumenta. Ten efekt kontrastu i charakterystyczne złudzenie optyczne sprawia, że kolor kawy daje pozorność jej mocniejszego smaku i większej goryczy. Oczywiste jest, że smakujemy nie tylko zmysłem węchu, ale i wzroku… taka ludzka natura.
Zatem, z jakiej filiżanki warto celebrować rytuał spożywania wyśmienitej kawy. Niejeden znawca jej smaku i miłośnik jej aromatu podjąłby dyskusję, jednak autorka artykułu pozwoli sobie na subiektywizm… najpiękniejsza wydaje się być polska porcelana. Taka ocena może wynikać z faktu przywiązania do tradycji, albo przysłowiowego lokalnego patriotyzmu, jednak niezaprzeczalnie piękne wydają się być wzory i kolory tradycyjnych polskich filiżanek i serwisów kawowych z porcelany. Porcelana Lubiana, porcelana Chodzież czy też porcelana Ćmielów dzięki tradycyjnej kolorystyce i ponadczasowemu wzornictwu oraz bogactwu form wydają się być wiecznie piękne. Cieniutkie i prześwitujące światło słoneczne ścianki filiżanek oraz piękne wzornictwo i trwałe szkliwienie – to zdecydowane atrybuty polskiej porcelany.

Wyobraźmy sobie aromatyczną, esencjonalną i gorącą kawę podaną w pięknej, pękatej, cieniutkiej filiżance z porcelany, spożywaną w towarzystwie osoby najbliższej lub samotnie, czytając poranną gazetę lub dobrą książkę… I życie nabiera smaku i kolorytu.

VN:F [1.9.17_1161]
Ocena: 0.0/5 (0 oddanych głosów)

Podobne wpisy:

  1. Wpływ palenia kawy na jej smak
  2. Ekspresy do kawy
  3. Łyk historii – ekspres do kawy
  4. Popularne gatunki kawy, Robusta oraz Arabika
  5. Wpływ kawy na organizm
Komentarze i pingowanie jest obecnie wyłączone.

Komentarze są wyłączone.