Na czym by tu kroić?

  • Sharebar

Kuchnia jest prawdopodobnie najważniejszym pomieszczeniem w domu. Spędzamy w niej najwięcej świadomego czasu. Siedząc w salonie najczęściej patrzymy się w telewizor, a reszta pomieszczenia pozostaje tłem. Przebywając w sypialni, popodziwiamy sufit przez chwilę, a następnie zamkniemy oczy i pójdziemy spać. Z kuchnią jest inaczej. Spędzając czas w kuchni cały czas musimy zachować czujność, cały czas mamy coś do roboty. Tutaj coś kipi, tam zaczyna się przypalać, tu musimy wyjąć coś z lodówki, a po chwili przyprawy z szafki. Wszystko powinno być na swoim miejscu, wszystko powinno być estetyczne i odporne na najtrudniejsze nawet zabrudzenia. Stojąc nad garnkiem pełnym gulaszu, który musimy mieszać regularnie, siłą rzeczy będziemy rozglądać się po swojej kuchni. Dlatego dobrze, by było to pomieszczenie również pełne dobrego smaku. Ważnym jest, żeby nasza kuchnia była zaprojektowana w sposób stylowy i nowoczesny, gdyż chcemy czuć się w niej dobrze – firma oferująca nowoczesne kuchnie na wymiar – Wiking Meble – potrafi pomóc w odpowiednim zaplanowaniu tej części naszego domu. Odpowiedzmy więc sobie na pytanie zajmuje największą powierzchnię, na którą najczęściej kierujemy tam swój wzrok? Moją odpowiedzią będzie blat.

Jest to powierzchnia na której rozkładamy zawsze zakupy po przyjściu ze sklepu, na której rozkładamy produkty przed przygotowaniem francuskiego Ratatouille bądź swojskiego schabowego. Kroimy nawet na niej pomidora do porannej kanapki. Bez odpowiedniego blatu niewiele zdziałamy w kuchni.

Najważniejszy jest dobór odpowiedniego materiału. Dopiero od niedawna istnieje możliwość nabycia unikatowych, solidnych blatów w rozsądnych cenach. Dawno, dawno temu blaty istniały w 2 rodzajach. Z bardzo kosztownych kamieni takich jak marmur dla zamożnych oraz w edycji drewnianej dla całej reszty. Teraz się trochę pozmieniało. Rozróżniamy sześć głównych surowców będących w zasięgu klasy średniej. Postaram się przybliżyć wady i zalety każdej z nich.

Zacznijmy od blatów drewnianych. Są to blaty z najdłuższą tradycją i prawdopodobnie największą liczbą wad. Wymagają one niesamowitych nakładów pracy na konserwację i zachowanie ich w czystości. Do ich produkcji wykorzystuje się głównie drewna twarde których pełno rośnie w naszych lasach. Należą do nich jesion, buk oraz oczywiście dąb. Obecnie stosuje się również drzewa importowane z egzotycznych krajów. Bez względu jednak z czego będzie wykonany blat drewniany wylanie na niego czerwonego wina pozostawi wyraźny ślad. Tak samo jak postawienie gorącego garnka. Blaty takie nie nadają się również do krojenia produktów bezpośrednio na nich. Nacięcia które na nich powstają zbierają łapczywie bród i stają się siedliskiem niebezpiecznych bakterii. Niewątpliwym plusem takiego pokrycia kuchni jest niepowtarzalność. Nie znajdziemy dwóch drzew o takim samym układzie słoi oraz odcieniu.

Teraz pora na moje ulubione. Blaty szklane. Są one dość kosztowne, ponieważ ciężko je znaleźć w seryjnej produkcji i trzeba je zazwyczaj wykonywać na zamówienie. Jednak futurystyczny wygląd zachęca do szerszego otwarcia portfela. Jest to wynalazek stosunkowo nowy, ponieważ dopiero teraz dysponujemy technologią pozwalającą na wytworzenie szkła które przetrwa dosłownie wszystko. Walenie tasakiem, bądź zrzucenie na niego garnka pełnego blinów z łososiem. Jest to szkło wykorzystywane w bankach i tarasach widokowych na szczytach wieżowców. Największą zaletą jest łatwość czyszczenia.

Kolejną nowoczesną opcją są blaty stalowe. Nadają one wnętrzu industrialny klimat, są łatwe w czyszczeniu i niezbyt kosztowne (w porównaniu do szkła) jednak nie pozwalają na używanie noży bezpośrednio na ich powierzchni.

To teraz pora na odrobinę tradycji. Blaty kamienne. Jest to najtrwalsza z opcji jakie możemy sobie sprawić do naszej kuchni. Wykonuje się je zazwyczaj z granitu bądź marmuru. Kamienie te różnią się swoją gęstością przez co wymagają innej impregnacji. Oba są odporne na zadrapania, i oba pozwalają na wyrzeźbienie w nich specjalnych rowków które będą odprowadzać wodę co pozwoli zachować czystość bez zbędnego wysiłku.

Ostatnią kategorią są nowe tworzywa: kompozytowe bądź z płyty laminowanej. Materiały te cechuje wysoka wytrzymałość na wszystkie zagrożenia jakie mogą czyhać w kuchni. Dostępne są również w prawie nieograniczonej liczbie wzorów i kolorów. Minusem jest brak elitarności typowej dla blatów drewnianych bądź szklanych.

VN:F [1.9.17_1161]
Ocena: 3.7/5 (3 oddanych głosów)
Na czym by tu kroić?, 3.7 out of 5 based on 3 ratings

Brak podobnych wpisów.

Komentarze i pingowanie jest obecnie wyłączone.

Komentarze są wyłączone.