Kompostowniki – czyli co robić z odpadkami

  • Sharebar

Kompostowanie to świetny sposób na zagospodarowanie organicznych odpadków z naszego ogrodu. Kompost to niezwykle tani sposób na uzyskanie wysokiej jakości, naturalnego nawozu. Wczesna jesień to bardzo dobra pora na stworzenia własnego kompostownika. Nie potrzebujemy dużo: odpady oraz pojemnik na kompost.

Miejsce

Tworzenie kompostownika rozpoczynamy od wybrania odpowiedniego miejsca. Powinno ono być w miarę dobrze ocienione oraz dosyć przewiewne. Ponieważ kompostowniki nie należą do nazbyt estetycznych z wyglądu miejsc w ogrodzie, nie powinniśmy ich tworzyć w eksponowanych miejscach.

Metoda kompostowania

Kompostować możemy zarówno na pryzmie, jak i w kompostowniku. Ta pierwsza metoda jest o wiele prostsza i nie nastręczająca niemalże żadnych kosztów, aczkolwiek nie tak efektywna. O wiele szybciej i lepiej jest tworzyć kompostownik w specjalnym pojemniku. Taki kompostownik można samemu sporządzić z drewna, lub po prostu kupić.

Zakładanie kompostownika

Kompostownik nie powinien mieć dna. Jego zakładanie powinniśmy zacząć od gałęzi, na które nakładamy kolejne warstwy odpadków organicznych. By wszystko przebiegało, jak trzeba, warstwy te nie powinny być zbyt grube ani zbyt słabo rozdrobnione. By odpowiednio rozdrobnić gałązki, można posłużyć się specjalną rozdrabniarką. Także niektóre odkurzacze ogrodowe posiadają tę funkcję – pozwoli nam to szybciej uzyskać zamierzony pełnowartościowy kompost. Niezmiernie ważne, by do kompostowania nie używać odpadków roślinnych dotkniętych chorobami, nawóz z nich uzyskany może zainfekować nasze uprawy.

Wielkość kompostownika

Ponieważ kompostowanie na pryzmie jest mniej efektywne, lepiej stosować do tego odpowiednie pojemniki, zapewniające przewiew i dobrą wymianę wilgoci z podłożem. Wielkość kompostownika powinna być uzależniona od ilości odpadów, jakim będziemy dysponować. Na rynku znajdziemy pojemniki od 250 litrów do nawet 1000 litrów. Pojemniki mogą być otwarte lub zamknięte. Kompostowniki zamknięte lepiej izolują przed zimowymi chłodami, trzeba jednak pamiętać o niezbędnym napowietrzaniu kompostu. Jeśli tworzymy kompost z resztek skoszonej trawy nawet po kilku tygodniach możemy uzyskać pełnowartościowy nawóz.

 

VN:F [1.9.17_1161]
Ocena: 0.0/5 (0 oddanych głosów)

Brak podobnych wpisów.

Komentarze i pingowanie jest obecnie wyłączone.

Komentarze są wyłączone.