Kawa po turecku z dzbanka

wyposażenie
  • Sharebar

Kawa jest przyjemnym nałogiem ogromnej ilości osób. Często trudno jest wyobrazić sobie dzień, który nie rozpoczyna się od filiżanki dobrze przyrządzonej kawy. A można ją przyrządzać na wiele sposobów, w zależności od naszych preferencji smakowych – jedni wolą słabą kawę, inni mocną, są wielbiciele kawy z ekspresu czy też kawy rozpuszczalnej itd. Dużą popularnością cieszy się tak zwana kawa po turecku, choć trzeba przyznać, że w wersji serwowanej w polskich domach nieco różni się ona w przyrządzaniu od oryginału.

Aby otrzymać kawę po turecku, wykorzystuje się dzbanek do kawy, w którym odpowiednio parzy się ten czarny napój. Sposób ten jest mniej skomplikowany niż w przypadku przygotowywania oryginalnej kawy tureckiej. Wystarczy po prostu zmielone ziarna ulubionej kawy zaparzyć we wspomnianym już dzbanku. Owe zmielone ziarna należy zalać wrzącą wodą, po czym trzeba pozostawić powstały napar pod przykryciem na około 5-6 minut. Po tym czasie można już spokojnie porozlewać mocną kawę do poszczególnych filiżanek. Korzystanie z dzbanka sprawia, że kawa nabiera intensywnego i mocnego smaku oraz aromatu.

Parzenie kawy w dzbanku ma też inne zalety. Dzięki tej metodzie można w prosty i wygodny sposób odcedzić napar kawowy od fusów. Jest to dość istotne dla koneserów kawy, gdyż zbyt długi kontakt fusów z kawą powoduje, że wydziela się drażniąca błonę śluzową żołądka substancja.

Warto jednak wiedzieć, jak przygotować tradycyjną kawę turecką – mimo że sposób z dzbankiem do kawy jest dużo łatwiejszy w realizacji. Trzeba dysponować imbrykiem lub po prostu małym rondelkiem. Na jedną filiżankę kawy należy przygotować jedną łyżeczkę zmielonych ziaren oraz jedna łyżka cukru. Zacząć jednak należy od odpowiedniego przygotowania wody – wlewa się ją do połowy rondelka lub imbryku, po czym lekko podgrzewa. Dopiero wtedy wsypuje się odmierzone ziarna kawy z cukrem. Następnie należy wymieszać wszystko ze sobą i na średnim ogniu doprowadzić trzykrotnie do wrzenia. Dopiero po tym procesie należy porozlewać ją do filiżanek i delektować się wyjątkową, pyszną turecką kawą.

VN:F [1.9.17_1161]
Ocena: 0.0/5 (0 oddanych głosów)

Podobne wpisy:

  1. Kawa Horeca, Vergnano, espresso
  2. Ekspresy do kawy
  3. Żeby pić dobrą kawę trzeba…
  4. Uroki ekspresów ciśnieniowych
  5. Najlepsze na rynku ekspresy do kawy
Komentarze i pingowanie jest obecnie wyłączone.

Komentarze są wyłączone.