Gotuj bez obaw w swojej kuchni

  • Sharebar

Hurtownia AGD prezentuje szeroką gamę różnorakich artykułów gospodarstwa domowego. Takie jak  blachy na ciasta i torty, a także  kieliszki, szklanki, sztućce, cukiernice, zestawy obiadowe, świece obrusy  oraz w końcu i zegary a także zraszacze ogrodowe.

Wśród sprzętu oferowanego przez hurtownie znajdują się również i garnki indukcyjne. Gotowanie indukcyjne wykorzystuje nagrzewanie indukcyjne bezpośrednio wprowadzane do naczynia do gotowania , w przeciwieństwie do korzystania z wymiany ciepła od elektrycznych cewek lub spalania gazu jak w przypadku tradycyjnej kuchenki. Aby się nadawały do stosowania na kuchenkę indukcyjną, sprzęt kuchenny i  naczynia do gotowania muszą być wykonane z ferromagnetycznego metalu, lub być umieszczone  na  indukcyjnych powierzchniach grzewczych.

Garnki indukcyjne – w kuchence indukcyjnej, cewka z drutu miedzianego jest umieszczona pod garnkiem. Zmienny prąd elektryczny płynie przez cewkę, która produkuje oscylacyjne pole magnetycznego . Pole to indukuje prąd elektryczny. Prąd płynący w metalu wytwarza ogrzewanie oporowe , które podgrzewa jedzenie.

Kuchenka indukcyjna i  Garnki indukcyjne – to  szybsze i bardziej energooszczędne przedsięwzięcie niż tradycyjne gotowanie. Umożliwia ono natychmiastową kontrolę energii w trakcie gotowania podobną do takiej jaką mamy przy palnikach gazowych. Inne metody gotowania to używanie ognia lub rozżarzonych elementów grzewczych; nagrzewanie indukcyjne tylko podgrzewa żywność. Ponieważ płyta kuchenki jest znacznie mniej nagrzana niż w innych typach kuchenek a podgrzewanie takich naczyń jak Garnki indukcyjne jest jedynie poprzez kontakt z naczyniem, możliwość poparzenia jest znacznie mniejsza niż w przypadku innych metod. Efekt indukcji nie podgrzewa powietrza wokół naczynia, w wyniku dalszej emisji energii.

Własności magnetyczne stali polegają na skoncentrowaniu  prądu w cienkiej warstwie w pobliżu jego powierzchni, co sprawia, że ​​efekt cieplny jest silniejszy. W niemagnetycznych materiałach takich jak aluminium, pole magnetyczne wnika zbyt daleko, a  prąd napotyka niewielki opór w metalu. Garnki indukcyjne – zalety i wady gotowania indukcyjnego

Zalety

Powierzchnia płyty pozostaje stosunkowo zimna: potrzebuje być ogrzewana tylko przez promieniowanie i przewodzenie ciepła z pojemnika. Istnieje mniejsze ryzyko poparzenia przez dotknięcie płyty po zdjęciu naczynia. Czyszczenie powierzchni ceramicznych jest łatwe, ponieważ w przypadku  wylania się pokarmu  z garnka , jego resztki nie mogą się spalić na małej tabliczce, z powodu nagrzania.

Garnki indukcyjne  – Ciepło wytwarzane jest bezpośrednio na dnie zbiornika dzięki czemu:

są mniejsze straty energii i mniejsze rozpraszanie ciepła w kuchni, oszczędność – nośnik energii przestaje płynąć natychmiast po odłączeniu zasilania lub usunięciu naczyń takich jak Garnki indukcyjne

Spalanie jednego kilograma gazu ( metan , propan , butan ) wytwarza ponad 2 kg pary wodnej i prawie 3 kg CO 2. Wydzielająca się wilgotność jest duża w porównaniu z indukcją która produkuje tylko  pary generowane przez gotowanie. Biorąc pod uwagę tylko samą kuchnię, korzyści dla środowiska sa oczywiste.

Sprawność płyty indukcyjnej jest rzędu 80 do 90 procent. Straty pochodzą głównie z efektu Joule’a  kiedy to  nadmiar ciepła jest rozpraszany czasem za pomocą respiratora. Wreszcie, wykorzystanie używanego zegara  optymalizuje czas bo gotowanie automatycznie zaprogramowane eliminuje potrzebę „ręcznego” nadzoru.

Wady

Główną wadą są dodatkowe wstępne koszty związane z tym ze trzeba posiadać odpowiednie Garnki indukcyjne w zestawie. Wynika to z faktu, że indukcja powoduje bardzo duże różnice temperatur w obrębie naczyń. Płyty indukcyjne mogą doprowadzić do uszkodzenia urządzeń elektronicznych, które znalazły się w bliskim sąsiedztwie lub magnetycznych przedmiotów umieszczonych na tabliczce na (karta kredytowa, taśmy …). Nie są zalecane szczególnie dla osób noszących rozruszniki serca. Dla większej ostrożności, należy również przestrzec np. osoby noszące protezy jak też elektroniczne implanty ślimakowe  by nie podchodziły zbyt blisko do tego typu płyt podczas gotowania (mniej niż 50 cm).

Odpowiednie  Garnki indukcyjne -  Naczynia powinny być wykonane z materiału ferromagnetycznego co powoduje fakt, że one przyciągają magnes . Tak jest w przypadku opakowań wykonanych z żelaza , podczas gdy te oparte na miedzi , z aluminium lub ze szkła nie mogą być użyte. Jakiekolwiek garnki nie nadają się do kuchenek indukcyjnych. Nie tylko dno patelni jest silnie namagnesowane, ale zwykła patelnia jest na tyle gruba, że ​​różnice w upale nie znajdą odbicia w dobrym przebiegu gotowania. W tym przypadku efekt pola magnetycznego jest zwiększony (indukowane prądy są większe)j.

Należy pamiętać, że możliwe jest również umieszczenie pojemnika (garnka, patelni) w przekaźnikach dyskowych przeznaczonych w zasadzie do gotowania w każdym rodzaju metalu. Jednakże, wydajność zostanie znacznie zmniejszona.

VN:F [1.9.17_1161]
Ocena: 0.0/5 (0 oddanych głosów)

Podobne wpisy:

  1. Wyposażenie naszych kuchni
  2. Mistrzowie kuchni – wybór patelni
  3. Decyzja o zakupie wyposażenia kuchni
  4. Świetne akcesoria do kuchni
  5. Pozycjonowanie stron do promocji swojej firmy
Komentarze i pingowanie jest obecnie wyłączone.

Komentarze są wyłączone.